Meidän pääsiäinen - tulvia ja trullitusta

Pääsiäisen perinteet ovat Pohjanmaalla hieman erilaiset kuin muualla Suomessa. Meillä trullitetaan, eli virvotaan vasta lankalauantaina, pitkäperjantain jälkeen. Samaisena lauantaina sytytetään pääsiäisvalkiat, eli kokot pelloille ja väki kerääntyy niiden ympärille illan viettoon.

Viime vuonna pääsiäinen tarjosi vain kotoilua. Tänä vuonna lupasimme tytölle, että hän saa mennä kavereiden kanssa trullittamaan. Asiasta oli maakuntalehdessäkin juttua ja trullittamiselle osoitettiin vihreää valoa.

Niinpä pitkäperjantain iltana lähdimme etsimään pajunkissoja. Samalla reissulla kurkkasimme jokea. Pohjanmaan kevääseen kuuluvat isona osana tulvat. Tulvahuippu on kaiketi jo saavutettu. Joki on leviällä. Nurmikot saavat kunnon kastelun. 

Pajunkissat saatiin kiinni! Laskettiin kolmekymmentä oksaa. Äkkiä kotiin kieputtamaan niihin sulkia! 


Tuli aika komia kimppu! Tyttö mietti jo valmiiksi, mikä risu on kenellekin. 

Lauantaiaamuna minut herätettiin jo varhain. Trulli kaipasi väriä naamaan. Yritin ehdottaa perinteistä noita-asua, mutta ei. Silloin sata vuotta sitten, kun minä olin nuori, ei asuksi voinut kuvitellakaan muuta, kuin noita-akan vetimiä. Huivi kiskottiin tiukalle solmulle leuan alle. Missä kohti tämä perinne muuttui?

Örrimörri lähti matkaan kaverien kanssa. He kiersivät naapurustoa ja saaliiksi kertyi hillitön karkkikasa. Isoveli ei enää lähde karkkikierrokselle ja pikkuveljiä en uskalla päästää ilman aikuista isosiskon matkaan. Aikuiset taasen eivät olleet tervetulleita mukaan tyttöjen juttuihin. Kumma juttu? 

Pääsiäisateriamme oli tortilloja 😄 Siis perinteistä viikonloppusafkaa! En ole kokki ja lapset pitivät tästä vaihtoehdosta, joten miksi ei? Jos löisin pöytään karitsaa, se aiheuttaisi varmaan itkun Lambi-lampaan julmasta kohtalosta. Ruuan jälkeen yleisön pyynnöstä piilotettiin Kinderit. 

Jokaiselle oli varattu kolme yllätysmunaa. Ajelin eilen ostamaan Kindereitä ja munat aiheuttivat yllätyksen. Ne olivat ihan loppu paikallisesta Tokmannista ja Lidlistä. K-kaupassa sentään oli riittävästi! 

Pääsiäislauantain rituaaleihin kuuluu vierailu mummalla ja paapalla. Muksut trullittivat, eli virpovat ja saivat lisää suklaamunia. Juotiin kaffit. Kotimatkalla ajettiin leikkipuiston kautta ja käytiin koskella tulvaa taivastelemassa. 

Illalla ei ollut tarjolla perinteistä oman kylän kokkoa, koska korona. Sen sijaan kokoonnuimme naapurin takapihalle paistamaan makkaraa ja vaahtokarkkeja 😄

Hauskan päivän jälkeen lapset nukahtelivat yksi kerrallaan heti, kun pää kosketti tyynyä. Mikä parasta, tänä pääsiäisenä meillä oli isi kotona eikä töissä.


Kommentit